Wist jij dat...
Voor 1 liter Limoncello heb je heel wat citroenschillen nodig. 250 gram, om precies te zijn. Niet de gehele citroenschil kan gebruikt worden voor in het drankje, het gaat alleen om de dunne bovenkant. Het witte gedeelte van de schil kan dus niet gebruikt worden. Om aan die 250 gram te komen, heb je dus behoorlijk wat citroenen nodig! Die het lekkerst is als je ‘m ijs- en ijskoud drinkt
Een Sorrento-citroen groter is dan de citroenen die we in Nederland kennen? (ze wegen gemiddeld 300 gram per stuk, terwijl dat bij ons amper 160 gram is.)
In het noorden van Italië zegt men meestal Limoncino, in het zuiden Limoncello. Het belangrijkste ingrediënt is citroen, en van elke citroen kan je Limoncello maken. Limoncello kan dus ook wereldwijd worden gemaakt. Alleen Limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt, een kustplaats 50 kilometer ten zuiden van Napels, mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen – en is dus een beschermd product.
Minder positief nieuws is dat je van dit drankje enorme katers kunt krijgen zonder dat je het echt doorhebt. Dat komt met name omdat je Limoncello zo makkelijk wegdrinkt, en niet doorhebt hoeveel alcohol er nou eigenlijk in zit. Drink het dus vooral met mate.
Er ondanks het vele filteren er altijd nog kleine deeltjes van de citroenschil achter kunnen blijven. Dit kan geen enkel kwaad voor de gezondheid
De kleur van de likeuren afhankelijk is van de aangeboden vruchten. De 4 seizoenen zijn hierbij van invloed. Meer zon meer kleur.
Kleurstoffen toevoegen helpt in deze en dat gebeurd dan ook regelmatig.
Echter bij Merxlikeuren werken wij niet met kleurstoffen of andere toevoegingen.
Het is wat de natuur geeft. mooier kunnen wij het niet maken.
Een citroenboom bloeit vier keer per jaar, waardoor er het hele jaar verse Citroenen te verkrijgen zijn.
De kleur van de citroenen varieert van groen, gedeeltelijk geelgroen of geel.
De kleur zegt niets over de rijpheid van de citroenen. Dat is misschien nieuw voor je, omdat we over het algemeen overal gele Citroenen zien.
Voor de verkleuring en rijping heeft de Citroen een rijpingssignaal dat ontstaat onder invloed van het vruchteigen plantenhormoon Ethyleen. Dat zorgt ervoor dat de vrucht verkleurd van groen naar geel.
Niet een, niet twee, maar drie steden claimen allemaal dat Limoncello uit hun stad komt. De Zuid-Italiaanse steden Amalfi, Sorrento en Capri komen er niet over uit waar de oorsprong van het zoetzure drankje komt, al komt het meest geloofwaardige verhaal uit een citroentuin op Capri.